BemutatkozáskonferáláshozFőoldalTagokCivil életünkEseménynaptárZeneVideókFotógalériaVendégkönyvKapcsolatPartnereinkJelenleg 30 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató: 59641Ezt az oldalt 9258 alkalommal jelenítették meg. Ebből az egyedi letöltés 5898 volt.


Bemutatkozás

EZ ITT A HOSSZABB, OLVASMÁNYOSABB BEMUTATKOZÁS LAPJA. KONFERÁLÁSRA SZÁNT SZÖVEGÜNK VISZONT IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

A zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes 1985-ben alakult. Korábban már a Zalai Táncegyüttes kísérôzenekaraként mûködött, de önálló nevét ekkor vette fel. Alapító tagok: Schreiner Jenô - prímás, együttesvezetô; Szíjj Ferenc - másodprímás, Kocsis Csaba - kontrás, Pál Éva - nagybôgôs. Késôbb más zenészek is megfordultak az együttesben tagként vagy kisegítôként.

Az együttes jelenlegi felállása:

Schreiner Jenô - zenekarvezetô prímás (hegedô, ének, nagybôgô, dob),
Kovács Péter - három- és négyhúros brácsa, hegedûkontra, furulya, duda.
Varga Zoltán - nagybôgô, ütôgardon, tekerôlant, ének, koboz, háromhúros brácsa.

 

   
   
   

 

Az együttes tagjai az évek során jártak Európa szinte valamennyi országában és eljutottak Afrikába, Ázsiába és Amerikába, Ausztráliába is. A zenekar visszatérô vendége volt a Zalaegerszeg testvérvárosának, Kuselnek a környékén megrendezésre kerülô évenkénti mezôgazdasági vásároknak, de többször járt már más testvérvárosokban is, pl. a szintén németországi Marlban, Marosvásárhelyen, a lengyelországi Krosnoban, a boszniai Zenicában és a finnországi Varkausban; rendszeresen részt vett a testvérvárosokból Zalaegerszegre érkezôk küldöttségeinek szórakoztatásában is.

 

   
 
 
   

 

   
 
 
   

 

A zenekar fô profilja a hagyományos magyar népzene autentikus bemutatása (beleértve szûkebb pátriánk, Zala megye folklórkincsének az ápolását is, id. Horváth Károly és Vajda József gyûjtéseire támaszkodva), ami kezdetben elsôsorban néptáncegyüttesek (Zalai Táncegyüttes, Kiszöv táncegyüttes, Siófok, Szentgrót, Zánka, Balatonszentgyörgy, Arvisura, Kerka, Karos, Georgikon, Bujka, Göcsej, Fonyód, stb. néptáncegyüttesek) zenei kíséretében merült ki, de késôbb számos önálló, koncert-jellegû felkérést is kapott az együttes, így a zenekar ezt a feladatot is kiválóan, sokszínûen és változatosan látja el.

A népzenei együttes jó minôségû munkája elismeréseként a Magyar Rádió különdíját kapta - a Bonyhádon megrendezett amatôr mûvészeti csoportok találkozóján -, továbbá 2010-ben Zalaegerszegért díjat vett át a város elismeréseként.

A Harangláb zenekar eddig négy CD-t készített; "Szép Zalában születtem", illetve "Zala megye az én hazám" az első kettőnek a címe. Albumaik az együttes tagjainál igényelhetôk.

A népzene mellett magyarnóták, csárdások, keringôk, foxok és operettslágerek bemutatását is vállalja az együttes, ha erre igény van. Ez az igény lakodalmakon és különbözô színházi bemutatók alkalmával is felmerült, hiszen az együttes tagjai a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház bemutatóin ilyen színházi produkciók zenei részéhez is hozzájárultak az évek során, nagy sikerrel - pl. Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Liliom, Csárdáskirálynô, Marica grófnô, Úri muri, Indul a bakterház, stb. Olyan mûvészekkel léphettek együtt színpadra, mint Nemcsák Károly, Kaszás Géza, Szôke Zoltán, Egervári Klára, Bot Gábor, Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila, Balogh Tamás, Ecsedi Erzsébet, Farkas Ignác, Gáspár Sándor, Egri Kati, Eperjes Károly; Epres Attila, s olyan rendezôkkel dolgoztak, mint dr. Merô Béla, Bereményi Géza, Bagó Bertalan, Halasi Imre, Paolo Magelli.

Az együttes 2007-ben megalakította a Zalai Harangláb Egyesületet.

 
Jogi nyilatkozatAdminisztráció Weblap: programkeszites.hu